Vlašić je planinski masiv, koji dominira Srednjom Bosnom, čiji je najviši vrh Paljenik na 1943 metra nadmorske visine.

Najpitomiji, i za turiste najinteresantniji dio Vlašića je poznat kao Babanovac. Smješten je na visini od 1250 metara. Babanovac je ustvari okosnica turističkog razvoja, pa je još sedamdesetih godina na ovom dijelu izgrađena 90 metara visoka skakaonica na kojoj su se održavala međunarodna takmičenja u skokovima „Pokal Vlašić“. Na njemu su učestvovali najbolji svjetski skakači na skijama.

Babanovac je mjesto gdje postoje karakteristke urbanog naselja, sa velikim brojme smještajnih i ugostiteljskih objekata. Upravo taj spoj skromnog i luksuznog, malih i velikih zahtjeva, raskošnog sjaja hotela i intime malih vikendica, Babanovac čine bajkovitim.

I skijaški apetiti na Vlašiću uglavnom mogu biti zadovoljeni sa dva ski lifta i stazama u ukupnoj dužini od oko 10 kilometara. Ski lift Babanovac ima najveći kapacitet, oko 2.100 skijaša na sat. Uglavnom su staze na Vlašiću pogodne za rekreativce, dok staza Markovac, i istoimeni ski lift za oko 650 skijaša na sat, zadovoljavaju uslove naprednijeg skijanja. Početnicima su na raspolaganju dva baby ski lifta i 200 metara uređene staze u vlašništvu hotela Sunce. Postoji nekoliko lokacija gdje se iznajmljuje i servisira ski oprema, kao i mogućnost uključenja u školu skijanja.

Od Travnika je Babanovac udaljen 22 km putnim pravcem koji vodi preko prevoja Galica, a 28 kilometara, drugim putem prohodnim tokom cijele godine. Riječ je o znatno boljoj varijanti, putu koji se od magistralnog puta M-5 u naselju Turbe odvaja za Vlašić. Upravo ova putna komunikacija omogućava pristup planini čak i u najlošijim zimskim uslovima.

Vrijednost Vlašića van zimske sezone, među prvima postali su svjesni planinari. Upravo ovdje na obroncima Devećana, gde se nalazi i planinarski dom, mnogi istinski zaljubljenici u planinu, bez obzira iz kojeg kraja dolaze, doživjeli su najlepše trenutke, pa su planinarska druženja sada već tradicionalna. Osim toga na ovoj planini postoje izuzetni uslovi i za paraglajding.

Add Your Comment